Lus_fotovanFotofolies.jpg

Aan de slag 

Mensen vragen ons wel eens wat ze zelf kunnen doen.

Op deze pagina zetten we af en toe een nieuw idee! 

Lus vertelt: wandelen met Lus

In corona-tijd gingen heel wat mensen meer wandelen. Omdat dat een manier was om in beweging te blijven, maar ook om mensen te blijven zien! De Lus-medewerkers maakten een boekje met hun favoriete wandelingen om de vrijwilligers van Lus te bedanken voor hun inzet in 2020. 

Dat boekje kan je hier terugvinden, downloaden, lezen en gebruiken!

Lus vertelt: Verras jezelf en een andere!

Ann voelt zich al een tijdje niet zo gelukkig. Ze neemt deel aan een corona initiatief van lus vzw waarbij ze de kans krijgt om iemand te ‘verrassen’ en zelf ook verrast te worden. Ann voelt zich onzeker of ze dit wel gaat kunnen maar na een gesprek over wat ze goed kan beslist Ann om haar aquarel spullen terug van onder de stof te halen. Aarzelend maakt ze na een lange tijd terug een mooi handgeschilderd kaartje. Ann vertelt dat ze alle stappen leuk vond. Het bedenken van wat ze zou schilderen, het maken van het kaartje én ook kaartje op de bus doen. Een paar weken later krijgt Ann een bedankingskaartje. Dit is de kers op de taart.

 

Bij Lus vertrekken we graag uit wat je krachten en passies zijn. Iets doen wat je graag doet voor iemand anders is 3 keer gewonnen! Je krijgt er zelf energie van, je maakt iemand blij met je initiatief en je werkt aan een betere verbondenheid tussen jou en de andere!

 

Wat kan jij doen?

Stap 1: wat maakt jou blij?

Als je graag iemand een plezier wil doen dan is het een goed idee om te vertrekken vanuit wat jij goed kan en wat jou blij maakt.

Neem een blaadje en de tijd en beantwoord volgende vragen:

° wat doe je graag?

° waarvoor maak je graag tijd?

° wat geeft jou energie?

° wat kan jij goed?

° waar heb jij al een compliment over gekregen van iemand?

° wat heb je al lang niet meer gedaan én mis je om te doen?

De antwoorden op deze vragen kunnen klein zijn. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Misschien ben jij iemand die graag de krant leest én goed kan vertellen wat erin staat, misschien ben jij iemand die mooi kan schrijven, misschien ben jij iemand die gelukkig wordt van een mooi liedje op de radio én wil je dit graag met iemand delen, misschien kan jij geweldig lekkere koekjes bakken, misschien ken jij mooie plekjes om te gaan wandelen,…. Misschien heb je die dingen héél lang niet gedaan, maar is dit wel het moment om het nog eens te doen. Als het jou niet meteen lukt om een antwoord te verzinnen, vraag het eens aan anderen OF laat het even liggen en bedenk je de volgende dagen ’s avonds eens, wat je die dag plezier gaf.

 

Stap 2: wie wil je graag een plezier doen en een kleine verrassing sturen?

Naar wie wil je graag iets laten weten en/of iets opsturen als verrassing? Het kan zijn dat je direct weet naar wie je iets wil sturen maar het kan ook zijn dat je hier eerst eens goed over wil nadenken.

Denk voor jezelf na over volgende vragen.

Het kan helpen om er met iemand over te spreken;

°iemand die je al lang kent maar misschien al een tijdje niet meer hebt gehoord/gezien?

°iemand die je nog niet goed kent maar dat je graag beter/ander contact mee zou willen hebben?

°iemand waarvan je weet dat het nu niet zo goed mee gaat en waarbij je met jouw verrassing hem/haar een hart onder de riem wil steken?

°iemand uit jouw familie?

°iemand uit jouw buurt?

°iemand die je kent van jouw dagbesteding (werk, vrijwilligerswerk,…)?

°iemand die je kent vanuit vrije tijd, hobby’s, vroegere activiteiten?

 

Stap 3: actie

De laatste stap is jouw idee uitvoeren. Dit is soms geen makkelijke stap. Vaak aarzelen we om iets te doen omdat we allerlei scenario’s in ons hoofd bedenken. We denken dat de ander het misschien raar gaat vinden of dat de ander het niet leuk gaat vinden, geen contact meer wil met jou, want het is al zo lang geleden….

Als je aarzelt kan je je de vraag omgekeerd stellen: ‘zou ik leuk vinden om op deze manier verrast te worden’. Als jouw antwoord ‘ja’ is dan is de kans zeer groot dat de persoon aan wie jij hebt gedacht dit ook leuk zal vinden.

Je hoeft het ook niet helemaal alleen te doen. Misschien heb je wel hulp nodig bij het bedenken wat jou blij maakt, wie je wil verrassen of bij het uitvoeren van de actie… Hulp vragen bij het uitvoeren van een verwenactie is soms al een cadeau genoeg…

Variatie voor een grotere groep mensen

Je kan bovenstaande oefening ook organiseren voor een grotere groep mensen. Je kan mensen uitnodigen om deel te nemen aan een ‘verrascirkel’.

Denk aan alle mensen uit een straat, de familie, ouders van school, vrijwilligers van jouw vereniging,….

Als je dit wil organiseren dan kan het zijn dat mensen ondersteuning nodig hebben bij 1 van de drie stappen. Biedt deze ondersteuning best ook aan. Nodig mensen ook uit om wat ze gemaakt/ontvangen hebben met elkaar te delen.

 

Bron: Deze werkvorm is een werkvorm van Lus vzw. Je kan hem gratis gebruiken. Als je hem verder verspreid hebben we graag dat je onze naam vernoemt.