Over ons

"Lussen maakt je sterker en gelukkiger"

Lus als beweging

Lus staat voor samenleven.

Lus is een sociale beweging van mensen die streven naar een samenleving waar verbondenheid tussen mensen en betrokkenheid van mensen op elkaar logisch is.

Ieder van ons staat sterker wanneer hij omringd is door familie, vrienden, buren….die om je geven en waar jij ook iets voor kan betekenen. Het geeft je ook de kracht om je eigen leven in handen te nemen en uit te bouwen.

Lus stelt vast dat meer en meer mensen het gevoel bij andere mensen te horen, missen. Dit maakt hen kwetsbaar en heeft een gevolg op hun kwaliteit van leven. Zeker als ze in een moeilijk moment of  een moeilijke positie zitten. 

Lus merkt dat er genoeg mensen wel bereidheid hebben om met anderen in verbinding te gaan. Deze bereidheid zetten we in om verandering te brengen. Vanuit het gevoel betrokken mensen te kennen en ergens bij te mogen horen, krijgt ook de kwetsbaarheid of eenzaamheid van sommige mensen een plaats. 

 ‘Lussen’ als werkwoord in Vlaanderen op de kaart zetten is 1 van onze dromen. Lussen is dan het geheel van acties die bijdragen aan het herstellen, versterken en uitbreiden van verbondenheid tussen mensen. 

 

We zorgen voor bewustwordingsacties, workshops, themadagen en publicaties rond het belang van netwerk en betrokkenheid. Onze lus-processen waar vrijwilligers familie, vrienden, buren en kennissen bij elkaar brengen zijn onze basis en daarin steken we het meeste energie. 

De oorsprong

Lus vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika in de jaren ’70. Daar vormden een aantal burgers een actiegroep. Zij deelden de verontwaardiging over de leefsituatie van mensen in voorzieningen en instellingen. De groep wilde het anders. De vraag die hen bezig hield was: 

Hoe kunnen wij de levenskwaliteit verhogen van mensen die om de één of andere reden in slechte papieren zitten? 

 

Ze kwamen tot de conclusie dat er vijf cruciale ‘wegen’ zijn in de uitbouw van een betere levenskwaliteit: 

-        Omringd zijn door een persoonlijk netwerk 

-        Inzetten op aanwezigheid in de gemeenschap 

-        Vrijwaren van keuzevrijheid en zelfbepaling 

-        Verhogen en uitbreiden van capaciteiten, talenten en interesses 

-        Opbouwen van respect 

 

Deze vijf pistes die tegelijk uitgangsprincipes zijn, legden de basis voor het ontstaan en de uitbouw van Lus. 

De Lus-familie; Lus als organisatie

Lus bestaat uit een grote groep ‘lussers’ die bewust tijd vrijmaken om verbinding te leggen.

 

Dit gebeurt op verschillende manieren: 

Als lid van de Raad van Bestuur en Algemene vergadering zetten meerdere mensen vrijwillig hun schouders onder de realisatie van onze missie en visie. 

Er zijn meer dan 140 vrijwilligers aan de slag. Omdat ze het goed hebben en wat tijd over hebben of omdat ze nieuwsgierig zijn naar anderen of omdat ze onze maatschappij willen veranderen. Ze zijn aan de slag als compagnon de route, kennismaker, administratief ondersteuner, bekendmaker, IT-verantwoordelijke.   

​ 

Er zijn ook meer dan 600 mensen die als lid van een Lus- of Linkproces betrokken. Zo zorgen ze er voor  dat een familielid, vriend, buur of kennis zich langzaam aan meer tot een eigen netwerk ken behoren.

Het visie gedreven Lus-team ondersteunt de beweging om verder te groeien in de breedte, de diepte en in omvang. Het team pikt vanuit de praktijk zaken op, analyseert, evalueert kritisch en stuurt bij waar nodig. De medewerkers zijn er als back-up, ondersteuners en facilitators van de vrijwilligers die in de vele Lus-processen aan de slag gaan. 

BurgersAanZet

We zijn 1 van de 5 partners in een samenwerkingsverband ‘BurgersAanZet’. We werken allemaal krachtgericht en netwerkversterkend via voornamelijk vrijwilligers. Wij geloven in de weerbaarheid en creativiteit van mensen. Wij geloven in ieders vermogen om samen met anderen hun leven invulling te geven en het in handen te houden. Wat we doen binnen BurgersAanZet kan je vinden op de website www.burgersaanzet.be.  

Ons team

De Lus-vrijwilligers worden ondersteund door een vast team van 7 medewerkers en door een team van freelance opstarters om zo flexibel te kunnen inspelen op vragen van mensen verspreid over heel Vlaanderen. 

Elly Van Acoleyen

Elly Van Acoleyen

0474 98 72 53 elly.vanacoleyen@lusvzw.be

Emilie Van Daele

Emilie Van Daele

0472 62 29 48 emilie.vandaele@lusvzw.be

Erik Herrebosch

Erik Herrebosch

0472 21 84 27 erik.herrebosch@lusvzw.be

Elke Van Oyen

Elke Van Oyen

0499 41 67 07 elke.vanoyen@lusvzw.be

Skrolan Hugens

Skrolan Hugens

0486 54 23 89 skrolan.hugens@lusvzw.be

Geertrui Vandelanotte

Geertrui Vandelanotte

0472 66 35 73 geertrui.vandelanotte@lusvzw.be

Stijn Parmentier

Stijn Parmentier

0473 90 03 09 stijn.parmentier@lusvzw.be

Freelance opstarters:

Sarah Bruneel, 0473 94 82 46, sarah.bruneel@lusvzw.be 

Nele Pottie, 0494 99 67 55, nele.pottie@lusvzw.be 

Lieve Proost, 0487 64 01 10, lieve.proost@lusvzw.be