Over ons

Lus staat voor samen leven

Lus is een sociale beweging van mensen die streven naar een samenleving waar verbondenheid tussen mensen en betrokkenheid van mensen op elkaar logisch is.

Ieder van ons staat sterker wanneer hij omringd is door familie, vrienden, buren….die om je geven en waar jij ook iets voor kan betekenen. Het geeft je ook de kracht om je eigen leven in handen te nemen en uit te bouwen.

Lus stelt vast dat meer en meer mensen het gevoel bij andere mensen te horen, missen. Dit maakt hen kwetsbaar en heeft een gevolg op hun kwaliteit van leven. Zeker als ze in een moeilijk moment of een moeilijke positie zitten.

Lus merkt dat er genoeg mensen wel bereidheid hebben om met anderen in verbinding te gaan. Deze bereidheid zetten we in om verandering te brengen. Vanuit het gevoel omringd te zijn en ergens bij te mogen horen, krijgt ook de kwetsbaarheid of eenzaamheid van sommige mensen een plaats.

‘Lussen’ als werkwoord in Vlaanderen op de kaart zetten is één van onze dromen. Lussen is dan het geheel van acties die bijdragen aan het herstellen, versterken en uitbreiden van verbondenheid tussen mensen.

We zorgen voor bewustwordingsacties, workshops, themadagen en publicaties rond het belang van netwerk en betrokkenheid. Maar onze diverse lus-processen waar vrijwilligers familie, vrienden, buren en kennissen bij elkaar brengen vormen de kern van onze werking.

De oorsprong

Lus werd opgericht door Martine Boone en Geertrui Vandelanotte in 2003, toen nog onder de naam PLAN vzw. Geïnspireerd door de person centered movement in Noord-Amerika wilden ze ook in Vlaanderen een beweging op gang brengen om de kwaliteit van leven van mensen met een ondersteuningsnood te verhogen.
Al vlug werd duidelijk dat er vijf cruciale ‘wegen’ zijn in de uitbouw van een betere levenskwaliteit voor ieder van ons:
– Omringd zijn door een persoonlijk netwerk
– Kansen krijgen op een volwaardige rol en plek in de gemeenschap
– Het vrijwaren van keuzevrijheid en zelfbepaling
– het verhogen en uitbreiden van capaciteiten, talenten en interesses
– Opbouwen van respect

Deze vijf pistes die tegelijk uitgangsprincipes zijn, legden de basis voor het ontstaan en de uitbouw van Lus.

Lus-medewerkers

Een team van vaste medewerkers en freelance opstarters ondersteunen de Lus-vrijwilligers. Zo kunnen we inspelen op vragen van mensen verspreid over heel Vlaanderen.

Erik Herrebosch

erik.herrebosch@lusvzw.be

Skrolan Hugens

skrolan.hugens@lusvzw.be

Annelies Beyens

annelies.beyens@lusvzw.be

Karen Vandersickel

karen.vandersickel@lusvzw.be

Geertrui Vandelanotte

geertrui.vandelanotte@lusvzw.be

Lies Van Cleynenbreugel

lies.vancleynenbreugel@lusvzw.be

Leen Thienpondt

leen.thienpondt@lusvzw.be

Mitte Docx

mitte.docx@lusvzw.be

Emilie Vandaele

emilie.vandaele@lusvzw.be

Anissa

Anissa Halimi

anissa.halimi@lusvzw.be

Dorien Van Gorp

dorien.vangorp@lusvzw.be

Vacatures

Vacature bestuursvrijwilligers:

Lus is op zoek naar believers, kritische geesten, mensen die goed zijn met cijfers, bruggenbouwers, mensen met een breed netwerk, enz.

Heb jij de voorbije jaren kennis gemaakt met Lus als centrale persoon, lusgroepslid, vrijwilliger, medewerker? Of ben je gewoon fan van onze werking en kriebelt het om mee richting te geven aan onze organisatie?

Net als alle vrijwilligersorganisaties wordt ook Lus ondersteund door een groep geëngageerde mensen met verschillende expertises die samen met het Lus-team instaan voor het bestuurlijk, strategisch en organisatorisch beleid van Lus. In 2023 willen we deze groep bestuursvrijwilligers graag uitbreiden met enkele nieuwe mensen die een groot hart hebben voor waar Lus vzw voor staat.

Wil je graag nog wat meer informatie, ben je benieuwd naar wat deze rol precies inhoudt of wil je weten hoe de procedure precies verloopt? Stuur dan gerust een mail naar info@lusvzw.be. Je hoeft geen bestuurservaring te hebben, maar wel héél veel zin om het te leren.