DSC07671_edited.jpg

Vertrouwenspersonen

Elk kind of jongere die ondersteuning krijgt vanuit Jeugdhulp heeft recht op een vertrouwenspersoon. Iemand die voor hem of haar opkomt, een klankbord is, betrokken blijft, fijne en minder fijne momenten deelt. Een steunfiguur, die net door zijn rol als vertrouwenspersoon een extra mandaat krijgt.

We vinden dat heel belangrijk omdat goed omringd zijn een recht is van iedereen!

Goed omringd zijn betekent ook dat je kan terugvallen op mensen die je vertrouwt, die je ondersteunen en waar jij je goed bij voelt. Op alle momenten, maar zeker ook de moeilijke! Misschien moet je wel eens naar de jeugdconsulent of naar de jeugdrechtbank. Dan kan iemand die je vertrouwt en die je helpt verwoorden wat jij misschien niet gezegd krijgt, het verschil maken.

IJij mag iemand mag kiezen die je mee kan ondersteunen tijdens die moeilijke momenten. Die persoon is een vertrouwenspersoon. Hij kan je helpen verwoorden wat je wil (bijvoorbeeld op een cliëntoverleg) en bij je blijven bij moeilijkere gesprekken. Maar hij kan ook gewoon leuke dingen met je doen.

Op zoek naar...

Wil je graag een vertrouwenspersoon maar vind je het moeilijk om er één te vinden of te kiezen? Dan kan je bij je hulpverleners terecht. Zij kunnen jou daarin ondersteunen. Lukt het niet om iemand te vinden? Dan kan je bij Lus terecht. Samen gaan we met jou op zoek naar een vrijwilliger.

Ben je zelf een vertrouwenspersoon en heb je nood aan extra ondersteuning of een klankbord? Lus bekijkt samen met het kind of de jongere en zijn netwerk welke extra ondersteuning mogelijk is.

Ook voor ouders

Ook ouders van kinderen of jongeren in de jeugdhulp hebben recht op een vertrouwenspersoon. Ouders kunnen zelf kiezen wie dat is en hem/haar zelf aanstellen. Heb je echt geen idee wie je moet vragen o fhoe je dat moet doen? Kan je wel wat steun gebruiken om dat te doen? Zoek je iemand buiten je netwerk? Voor enkele ouders kan Lus mee op zoek gaan naar een vertrouwenspersoon. 

De Podcast 'goed omringd'

We werken ondertussen al 4 jaar met kinderen en jongeren bij het zoeken naar een vertrouwenspersoon. We vroegen aan de kinderen en jongeren en aan de vertrouwenspersonen waarom het voor hen zo belangrijk is dat dat bestaat. Je kan naar hun verhaal luisteren in onze podcast. 

 

 

 

 

 

 

Workshops voor hulpverleners en vrijwilligers in de jeugdhulp

Voor hulpverleners die zelf aan de slag willen rond vertrouwenspersonen, maar nog wat extra inspiratie kunnen gebruiken zijn er workshops. 

Vertrekkende vanuit het recht om goed omringd te zijn, gaan we op weg met kinderen en jongeren om een vertrouwenspersoon te zoeken en te vinden. In deze 3 uur durende workshop delen we onze visie, gaan we in op de belangrijke te zetten stappen en reflecteren we samen over de volgende stap die jij, je leefgroep of organisatie kan nemen!  24 februari en 10 maart om 10 uur verwachten we je!

Concrete informatie vind je hier.