Een kennismaking met Lus, op onze Lusdag in Antwerpen

Op 25 maart volgde ik een ‘kennismakings-dag’ te Antwerpen. Ik had al wel over LUS gehoord, maar wat deze organisatie eigenlijk allemaal deed was me nog niet helemaal duidelijk.

Het begon al goed… het openbaar vervoer is jammer genoeg niet altijd ‘betrouwbaar’, de bus liet zeer lang op zich wachten, dus ik panikeerde al dat ik te laat ging komen. Toen ik binnen stormde werd ik al dadelijk gerustgesteld door het ‘ontvangstcomité’, vriendelijke, glimlachende mensen. En dat is wat ik de hele dag heb gezien. Openheid, een glimlach en fijne contacten.

Er stonden gedekte, leuk versierde tafels en ik keek al uit naar de koffie en het lekkere stukje taart dat tussendoor zou geserveerd worden.

De presentatie vond ik duidelijk en origineel. Terwijl er over de geschiedenis van LUS werd verteld tekende Scrolan dat allemaal op een groot wit vlak met pijltjes, cirkels en tekeningetjes. Zoiets maakt een gesproken tekst visueel en gemakkelijker te begrijpen voor iedereen. Ik kreeg een beter inzicht in wat LUS is en kan betekenen voor mensen.

Daarna konden we kiezen tussen drie groepjes, eentje ging bewegen, eentje ging knutselen en ik koos om meer informatie te krijgen over de mogelijkheden van het vrijwilligerswerk.

Toen bracht iedere groep verslag uit en verschillende mensen deelden hun ervaringen. Het was soms emotioneel om iemand te horen vertellen over hoe blij hij/zij was met de hulp van LUS. Of hoe enthousiast vrijwilligers over hun werk spraken.

De hele sfeer was er eentje van samenhorigheid, mekaar bijstaan in lastige tijden, solidariteit en een vrijwillige inzet naar anderen toe. Zo mooi!

Dit alles heeft mij ertoe aangezet om me aan te melden als vrijwilliger, rekening houdende met mijn mogelijkheden. Ik moet nu nog een beetje verder worden ingewijd in wat ik wil en kan doen. Maar dat komt vast wel helemaal in orde!